December jule varme glæde,
lyset vi fejrer er nu til stede.
Kulden i hjertet vi slår tilbage,
alt det gode vi her skal smage.
Decemberglæden stråler, lyser op
fra træets eviggrønne top.
Håbets farve i tristhedens mørke
frelser os af ensomhedens ørke.
Hjertelig julerød nissehygge
med kærlighed vi varigt kan bygge.

Anni Birgit Sørensen

 

Vi går en smuk og varm måned i møde, hvor hjemmebag, glimmer, kugler og nærvær får en særlig betydning. Måneden er så kort, så vi tager altid forskud på decembers glæder sidst i november, herunder æbleskiver med kærnemælk som vor mormor lavede dem, som får barndomsminder frem.

Hvorfor hedder de egentlig æbleskiver?

I gamle dage var æbleskiver æbler skåret i skiver, vendt i pandekagedej og stegt på panden. Æbleskivens historie går helt tilbage til middelalderen, så det er en af de ældste spiser. Under renæssancen blev æbleskiven rund, men havde fortsat æble i midten. Det var først under industrialiseringen, at æbleskiven blev som vi kender den idag. Men derfor kan vi med fordel i vores hjemmebagte æbleskiver, tilføje et æblestykke i midten. Ja eller chokolade. Æbleskiver går aldrig af mode hjemme hos mig.

 

æbleskiver, æbleskiveopskrift, julebag, æbleskive

Ingredienser

250 g hvedemel

0,5 tsk natron

1 spsk sukker

0,25 tsk salt

1 tsk vaniljesukker

2 æg

5 dl kærnemælk

smør til stegning

Fremgangsmåde

Bland alle de tørre ingredienser og tilsæt æggeblommerne og kærnemælken.

Pisk æggehviderne stive inden de tilsættes.

Æbleskiven panden varmes op og der kommes lidt smør i hvert hul.

Fuld hullerne op til ½ cm fra kanten.

Æbleskiverne vendes flere gange under bagningen. Første vending skal dejen stadig være flydende i midten, så du får en rund æbleskive, som lukkes hele vejen rundt.

Serveres med marmelade, florsukker, sukker, kanelsukker….. eller hvad du foretrækker.

Velbekomme!