December jule varme glæde,
lyset vi fejrer er nu til stede.
Kulden i hjertet vi slår tilbage,
alt det gode vi her skal smage.
Decemberglæden stråler, lyser op
fra træets eviggrønne top.
Håbets farve i tristhedens mørke
frelser os af ensomhedens ørke.
Hjertelig julerød nissehygge
med kærlighed vi varigt kan bygge.
Anni Birgit Sørensen
Vi går en smuk og varm måned i møde, hvor hjemmebag, glimmer, kugler og nærvær får en særlig betydning. Måneden er så kort, så vi tager altid forskud på decembers glæder sidst i november, herunder æbleskiver med kærnemælk som vor mormor lavede dem, som får barndomsminder frem.
Hvorfor hedder de egentlig æbleskiver?
I gamle dage var æbleskiver æbler skåret i skiver, vendt i pandekagedej og stegt på panden. Æbleskivens historie går helt tilbage til middelalderen, så det er en af de ældste spiser. Under renæssancen blev æbleskiven rund, men havde fortsat æble i midten. Det var først under industrialiseringen, at æbleskiven blev som vi kender den idag. Men derfor kan vi med fordel i vores hjemmebagte æbleskiver, tilføje et æblestykke i midten. Ja eller chokolade. Æbleskiver går aldrig af mode hjemme hos mig.
Ingredienser
250 g hvedemel
0,5 tsk natron
1 spsk sukker
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljesukker
2 æg
5 dl kærnemælk
smør til stegning
Fremgangsmåde
Bland alle de tørre ingredienser og tilsæt æggeblommerne og kærnemælken.
Pisk æggehviderne stive inden de tilsættes.
Æbleskiven panden varmes op og der kommes lidt smør i hvert hul.
Fuld hullerne op til ½ cm fra kanten.
Æbleskiverne vendes flere gange under bagningen. Første vending skal dejen stadig være flydende i midten, så du får en rund æbleskive, som lukkes hele vejen rundt.
Serveres med marmelade, florsukker, sukker, kanelsukker….. eller hvad du foretrækker.
Velbekomme!
MUMS…de ser lækre ud 🙂