Et gækkebrev er et brev tilknyttet påsken med fine udklippede mønstre, et lille vers og en vintergæk.

gækkebrev, diy, gamle gækkebreve, gækkebrev rim, gækkebrev digtAfsender er anonym, for istedet er navnet erstattet med samme antal prikker, som antallet af bogstaver i afsenders navn. Gækkebrevet sendes i dag ofte ‘anonymt’ ud til bedsteforældre, så børnebørnene er sikker på at få et påskeæg til påske.

Gækkebrevet er en dansk tradition, men har sit udgangspunkt i Tyskland, hvor bindebrevene startede. Bindebrevene blev brugt i Danmark fra omkring 1600-tallet og frem til 1800-tallet.  De blev brugt til flirt mellem unge mennesker. Senere overtog gækkebrevet, og et typisk gækkebrevsklip kunne være et papirklippet brev med  flere fint formede hjerter.

At ‘gække’ betyder “at vildlede”. “At drive gæk med nogen” er “at spille et puds”, som gækkebrevet også er et forsøg på.

Modtageren har tre gæt til at finde navnet på afsenderen af gækkebrevet. Hvis det ikke gættes på tre gange, skylder modtageren afsenderen et påskeæg.

 

 

 


Brevet sendes anonymt med punktummer i stedet for bogstaver:
Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker“.

Versene er forskellige. Her er et par eksempler:

– Gæk gæk gæk – mit navn er blevet væk.
– Omme bag en tjørnehæk fandt jeg denne vintergæk. Nu med den du får fra mig, sendt en hilsen – hvem er jeg?
– Digtet i Vejle af 24 snegle, skrevet i Rom af kaptajn Vom, gæt så hvorfra brevet kom.

eller mit yndlingsdigt:

– En vintergæk, en sommernar, en fugl foruden vinger, en lille ven, som har dig kær, en kærlig hilsen bringer.

gækkebrev, diy, gamle gækkebreve, gækkebrev rim, gækkebrev digt

I 1800-tallet var det muligt at købe færdige gækkebreve. Hvis man var kreativt anlagt kunne man selv dekorere sit gækkebrev. Men det var også muligt at købe noget særligt brevpapir i hvidt og blåt med blondekant. Og der kunne købes småbilleder til at klistre på. Gækkebrevsproduktion blev mindre omkring 1.verdenskrig.

I 1990´erne blev Valentinesday mere udbredt i Danmark, og med det blomstrede romantikken mere og mere op igen. Og fra slutningen af 1990´erne var det atter muligt at købe fortrykte gækkebreve, fx på posthusene.

gækkebrev, diy, gamle gækkebreve, gækkebrev rim, gækkebrev digt

EN AF VORE DYGTIGE DIGTERE, H.C. ANDERSEN VAR OGSÅ EN DYGTIG PAPIRKLIPPER.