“At Smørrebrød er ikke Mad,
Og Kierlighed er ikke Had,
Det er for Tiden hvad jeg veed,
Om Smørrebrød og Kierlighed”

Johan Herman Wessel

I en travl hverdag er køkkentiden begrænset, så jeg er stor fan af stjerneskuddet, som er nemt, lækkert, rimelig sundt og smukt.

Stjerneskud, rejemad, fiskefilet, gæstemad, hverdagsmagi

Stjerneskuddets historie

Smørrebrødet kan spores helt tilbage til 1770’erne, hvor danskerne spiste to varme hovedmåltider dagligt, og hvor smørrebrød alene var en nødløsning, men der blev heller ikke gjort noget stort ud af det; brød, smør eller fedt og måske lidt pølse på toppen.

100 år senere så det helt anderledes ud. Samfundsudviklingen førte til at færre kunne nå hjem til den varme middagsmad. Løsningen  var smørrebrød i en madpakke ligesom idag. Udviklingen havde også betydet, at vi kunne komme til frisk kød og fisk, som nu var letrøget eller letsaltet, så det havde indflydelse på madpakken.

Pålæg kom frem som en nyhed i slutningen af 1800-tallet og den danske specialitet blev skabt; smørrebrød. Højtbelagt smørrebrød blev en festlig spise-ude-mad og blev fremstillet af smørrebrødsjomfruer og serveret på restauranter, billiardsaloner og i særlige smørrebrødsrestauranter.

I starten af 1900-tallet åbnede den første smørrebrødsforretning i København, der kom smørrebrødsfabrikker, og i 1920’erne smørrebrødsvogne i de fleste større byer. I 1930’erne kom der automater og automatcaféer, hvor kunderne kunne trække smørrebrød. Mange viktualiehandlere og slagtere solgte frisksmurt smørrebrød, hvilket det stadig gør idag.

Fra 1960’erne fik smørrebrødet konkurrence fra de mange nye fast-food forretninger og smørrebrødskvaliteten blev forringet i takt med fødevareindustrien overtog håndværket, men smørrebrødet er en vigtig del af det danske køkken og identitet – ligesom rugbrødet. Mange er begyndt at gå op i håndværket og smørrebrødet er tilbage på mange spisesedler på storbyernes caféer og restauranter. En klassiker der aldrig dør – ligesom vores smukke varer ved Frøken Anker.

Stjerneskud

Ingredienser (4 personer)

4 skiver godt brød – rugbrød eller fransk brød

2 spsk god mayanaise – evt. hjemmerørt

Frisk dild eller tørret dild

Frisk citronsaft

Revet citronskal

Feldsalat

4 fiskefiletter (køb ved slagteren, fiskemanden eller lav dem selv – se opskrift her)

350 g rejer

Agurk

Tomater eller cherrytomater

Sukkerærter

Fremgangsmåde

Stil 4 tallerkener på bordet og fordel brødet.

Bland mayonaisen med med dild, citronsaft (½ tsk) og lidt citronskal. Smør brødet med mayonaisen.

Steg fiskefiletterne på en pande i rigeligt smør eller lun dem i ovnen – det kommer an på hvor fedtforskrækket du er, og om du panerer selv eller køber dem paneret og forstegt.

Skyl feldsalaten og kom den ovenpå brødet.

Kom fiskefiletten ovenpå, dernæst rejer, agurkeskiver, tomater i skiver eller både, sukkerærter skæret i tynde strimler og dild.

Kom evt. lidt citronsaft udover.

 

Så er der mad – velbekomme!