I vores have har der altid vokset buksbom. Eller ‘kirkegårdsplante’, som min mor kalder dem. Fordelen er, at de er smukke og grønne året rundt, og de er lette at få til at gro.

Buksbom er en langsomt­voksen­de, stedsegrøn busk . Oprindeligt stammer den fra Middelhavsområdet. Den bliver ofte brugt til at klippe i facon og fine figurer. Men den er også flot som hæk eller i potter.

buksbom, udeplanter, haveliv, brocantehaveAt skulle klippe mange meter buksbomhæk, vil næppe tiltale mange haveejere. Men det skal ikke afholde nogen fra at plante buksbom. Buksbom kan bruges til meget andet end hæk, fx er den også flot i potter og store havekrukker. Og faktisk behøver man ikke at klippe den. Busken er køn i sig selv med det stedsegrønne ved. Planten er nem at passe og trives under langt de fleste haveforhold.

buksbom, udeplanter, haveliv, brocantehave

 

Buskbom kan også formeres.

Klip nogle små grene af en busk, ca. 12-14 cm. Fjern de nederste blade og stik dem ned i en potte med god og løs jord. Sørg for at vande dem godt. Lad dem ikke stå et sted, hvor solen bager på dem, så de tørrer ud. Vi lader dem gerne stå i potterne til de har vokset sig så store, at de ikke forsvinder mellem de andre planter, de skal stå sammen med.

buksbom, udeplanter, haveliv, brocantehave

 

Klippe-tid
Hvis du ønsker at klippe dine buskbom buske i facon, så er rådet fra fagfolk at man ikke bør klippe tidligere end midten af april og ikke senere end sidst i juli. Nye skud, der dannes senere på året, kan ellers ikke nå at blive klar før vinteren sætter ind, og det giver risiko for frostskader.


 

buksbom, udeplanter, haveliv, brocantehave

Buskbom er også velegnet til at binde kranse af.

Nogle vil nok mene, at de har en speciel og stærk lugt. Lugten forsvinder dog efterhånden som kransen tørrer. Ellers kan man bruge kransen på døren udenfor, hvis lugten er for kras.

 

 

buksbom, udeplanter, haveliv, brocantehavebuksbom, udeplanter, haveliv, brocantehavebuksbom, udeplanter, haveliv, brocantehavebuksbom, udeplanter, haveliv, brocantehave