Dine gæster vil føle sig velkomne, når de sidder ved et flot dækket bord. Men hvordan er det nu, du dækker bordet, så bestikket ligger rigtigt, og hvor skal glassene stå? Få guiden til det perfekt dækkede bord her.

REGLER FOR KORREKT BORDDÆKNING

Har du ikke styr på regler og etikette for borddækning, så kan du lære det vigtigste lige her. Start med at placere tallerkenerne til hovedretten. Sæt så en mindre tallerken eller skål ovenpå til forretten alt efter om forretten er suppe eller af fastere karakter. Placer bestikket, så du er sikker på, at der er plads til det, uden at det kommer i karambolage med glassene, som placeres til sidst.

PLACER BESTIKKET RIGTIGT

Hovedreglen inden for korrekt borddækning er, at du skal placere bestikket, så gæsten starter udefra og ind mod tallerkenen. Bestikket til den første ret ligger altså altid yderst, og bestikket til hovedretten skal være nærmest tallerkenen.

Kniven skal altid ligge til højre for tallerkenen, og knivens skær skal vende ind mod tallerkenen. Dessertske, kagegaffel eller ostekniv placerer du oven for tallerkenen.

 

borddækning, sådan dækker du et flot nytårsbord, nytårsbord, borddekoration

Billedet er lånt ved New England Fine Living

SÆT GLASSENE I DEN RIGTIGE RÆKKEFØLGE

Det er ofte placeringen af glas, der giver panderynker ved borddækning! Her er reglen for korrekt borddækning enkel: Du starter med det glas, du først skal bruge og sætter det længst mod højre, så gæsten arbejder sig udefra og ind mod tallerkenen. Rækkefølgen bliver dermed vandglas, hvidvinsglas, rødvinsglas og til sidst glas til dessertvin.

borddækning, sådan dækker du et flot bord, julebord

PYNT TIL BORDOPDÆKNINGEN

Bordpynt skaber blikfang, og sjove detaljer er med til at give gæsten en oplevelse. Farver er med til at skabe en rød tråd i borddækningen, men hold dig til maksimalt 3 farver. Det giver en flot effekt, hvis du har én grundfarve, som du supplerer med flere nuancer af samme farve.

Men husk der også skal være plads til maden 🙂

borddækning, sådan dækker du et flot nytårsbord, nytårsbord, borddekoration

Billedet er lånt fra Sytraaden.dk

IDEER TIL BORDDÆKNING MED BLOMSTER OG LYS

Blomster tilfører bordet noget ekstra, men undlad høje og dominerende buketter – den vil blot blive flyttet rundt på under samtalerne. Brug blomster, lys og anden pynt. Du kan f.eks. plukke grene og blomster fra haven eller finde kogler, blade og andet godt fra skoven.

Levende lys er uundværlige i borddækningen, da de skaber en hyggelig stemning. Sørg dog for, at lysestager ikke står i vejen for dine gæsters udsyn og mulighed for at tale sammen hen over bordet. 

 

borddækning, sådan dækker du et flot nytårsbord, nytårsbord, borddekoration

Billedet er lånt ved bloggeren Bettina Holst

DUG OG SERVIETTER

En voksdug er praktisk, men en tekstildug er mere eksklusivt og hyggeligt i borddækningen. Dugen må ikke være for lang, så påregn 20 cm dug på hver side af bordet.

Servietter er en vigtig del af en flot borddækning. Billige papirservietter holder ikke til en middag med flere retter, så der anbefaler vi stofservietter eller ekstra servietter i en servietholder. Pernille har samlet på servietringe i flere år og det er en fast del af et flot dækket bord hjemme hos hende.
borddækning, sådan dækker du et flot nytårsbord, nytårsbord, borddekoration         borddækning, sådan dækker du et flot nytårsbord, nytårsbord, borddekoration

BORDKORT OG PLADS VED BORDET

Hvis bordkort indgår i din borddækning, så sæt dem på rødvinsglasset, da det er det højeste og det sidste glas, som gæster tager i brug. Ønsker du et mere kreativt bordkort, er der inspiration at hente her.

Sørg for at dine gæster har albuerum, så de kan spise uden at støde albuerne sammen. Du bør mindst beregne 70 cm til hver gæst og mere hvis du også ønsker kaffekoppen i borddækningen fra start.

 

Så er der kun tilbage at sige; tak for i år og du ønskes et rigtig godt og lykkebringende nytår herfra.

Nytårs-hilsener

Birgitte & Pernille